Vlam in de pan

Wat is het?

Veel (keuken)branden beginnen met een vlam in de pan. Die vlam ontstaat wanneer olie of vet in een pan te heet wordt.

Welke tips kun je geven?

  • Blijf in de buurt van de pan tijdens het bakken, braden en wokken.
  • Zorg dat pannen aan de buitenkant schoon zijn.

Toch vlam in de pan? Doe dan het volgende:

  • Doof een vlam door een passend deksel van je af over de pan te schuiven of door het gebruik van eenĀ kooldioxideblusser.
  • Blus vlam in de pan nooit met water, omdat dit een enorme steekvlam kan opleveren.
  • Gebruik liever geen blusdeken. Met een deken kun je de pan eraf trekken en voor sommige blusdekens is vlam in de pan te heet.
  • Schakel eerst de warmtebron uit en zet de afzuigkap uit.
  • Laat de pan minimaal een half uur afgesloten staan en ga er niet mee lopen.
  • Controleer ook of er vuurresten in de afzuigkap zijn achtergebleven.
  • Bel altijd de brandweer.

Foto's en video's