Verbranding en brandwonden

Wat is het?

Afhankelijk van de diepte van de brandwond spreken we van een eerstegraads verbranding, tweedegraads brandwond en derdegraads brandwond.

Eerstegraads verbrandingen

eerstegraadsbrandwond

Bij een eerstegraads verbranding is er geen wond: de huid is niet beschadigd, alleen de opperhuid is aangetast. De kenmerken van een eerstegraads verbranding zijn een rode, droge en pijnlijke huid. Deze oppervlakkige verbranding geneest binnen een paar dagen. Een typisch voorbeeld van een eerstegraads verbranding is verbranding door de zon.

Tweedegraads brandwond

tweedegraadsbrandwond

Bij een tweedegraads brandwond is de huid beschadigd tot aan de lederhuid (zie afbeelding). Tweedegraads brandwonden zijn vaak het gevolg van hete vloeistoffen, zoals thee en koffie. De kenmerken van een tweedegraads brandwond zijn: de huid is rood, nat, erg pijnlijk en er zijn vaak blaren te zien.

Derdegraads brandwonden

DerdegraadsBrandwond

Bij een derdegraads brandwond is de huid aangetast tot aan het onderhuids vetweefsel (zie afbeelding). Vaak zijn ook de zenuwen en haarzakjes aangetast. Derdegraads brandwonden worden vaak veroorzaakt door vuur. De kenmerken van een derdegraads brandwond zijn: de huid voelt droog aan en de wond doet bijna geen pijn, omdat de zenuwen zijn aangetast. De huid is vaak wit of zwart.

Beelden: Nederlandse Brandwondenstichting

Links