Open haard/allesbrander

Wat is het risico?

Bij verkeerd gebruik kan een open haard leiden tot het ontstaan van koolmonoxide of brand.

Welke tips kun je geven?

  • Maak een open haard nooit aan met spiritus of benzine: hiermee ontstaat een risico op steekvlammen en daarmee op brand en/of brandwonden.
  • Gebruik aanmaakhoutjes of aanmaakblokjes.
  • Gebruik een vonkenscherm. Bij sommige houtsoorten kunnen namelijk gloeiende stukjes houtskool wegspringen.
  • Neem het woord ‘allesbrander’ niet te letterlijk; stook alleen hout waarin weinig hars zit, zoals eikenhout, berkenhout, beuken- en appelbomenhout. In dennenhout zit veel hars, gebruik dat dus liever niet.
  • Gebruik alleen droog hout. Dit brandt beter dan nat hout en leidt dus tot minder roetvorming en tot een kleinere kans op koolmonoxide.
  • Gooi zeker geen geverfd of gebeitst hout, krantenpapier, melkpakken of kunststoffen in de allesbrander: die kunnen namelijk giftige dampen afgeven.

Links

Foto's