Koken

Wat is het risico?

Veel branden ontstaan in de keuken, doordat een pan te heet wordt of voedsel in de pan droogkookt.

Welke tips kun je geven?

  • Blijf altijd in de buurt van de pan.
  • Gebruik een kookwekker om te voorkomen dat voedsel droogkookt.
  • Mocht je de keuken toch even verlaten, neem de kookwekker dan mee.
  • Schaf indien mogelijk een automatische kookplaat aan, die afslaat na een x aantal minuten. Dat kun je zelf instellen.
  • Sluit kookplaten altijd aan volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Andere mogelijkheden voor veiliger koken: kindersloten, panherkenning, restwarmte-aanduiding en afdekplaten bij het niet gebruiken van de kookplaat.
  • Pas extra op wanneer je vet gebruikt tijdens het koken: dat kan vlam in de pan veroorzaken.

Extra informatie

Koken kan op veel verschillende kookplaten. Dit zijn de opties, met de verschillende kenmerken:

Gaskookplaat
Warmte goed te regelen;
Gasleiding, dus geen aparte elektriciteitsgroep nodig;
Belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen: vuur verbruikt zuurstof;
Beveiliging: na vier uur continu branden wordt de gastoevoer afgesloten.

Elektrische kookplaat
Wordt langzaam warm;
Koelt langzaam af;
Gebruikt veel stroom: aparte elektriciteitsgroep.

Keramische kookplaat
Zelfde werking als elektrische kookplaat;
Kookplaat is een glasplaat met gloeispiraal;
Wordt langzaam warm;
Koelt langzaam af;
Gebruikt veel stroom: aparte elektriciteitsgroep.

Inductiekookplaat
Minder heet dan kookoppervlak van keramische of gaskookplaat;
Koelt sneller af;
Als de pan wordt verwijderd, stopt het verwarmingsproces;
Gebruikt veel stroom: aparte elektriciteitsgroep.

Halogeen kookplaat
Een halogeen verwarmingselement (lamp) verwarmt de keramische glasplaat, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de bodem van de pan;
De glasplaat kan heel heet worden;
De plaat koelt langzaam af;
Gebruikt veel stroom: aparte elektriciteitsgroep.

Gas-op-glas kookplaat
Glaskeramische ondergrond zoals de keramische en inductiekookplaat.

Foto's