Kleding

Wat is het risico?

Kleding kan in brand vliegen in de buurt van een kaars, barbecue, fornuis of open haard. De snelheid waarmee een kledingstuk in brand vliegt, is vooral afhankelijk van de vorm, de samenstelling van vezels van de stof en de structuur van de stof.

Welke tips kun je geven?

  • Pas op met ruimvallende kleding in de buurt van vuur.
  • Plantaardige vezels (bijvoorbeeld katoen) vatten sneller vlam dan dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Bovendien kunnen de vlammen zich makkelijk verspreiden over het hele kledingstuk.
  • Synthetische vezels (bijvoorbeeld polyester) vatten minder snel vlam, maar smelten bij contact met vuur en kunnen brandwonden veroorzaken.
  • Staat jouw kleding of die van anderen in brand? Bedenk dan: niet hollen, maar rollen! Rol het slachtoffer over de grond. Zie ook: Eerste hulp bij brandwonden.

Extra informatie

In Nederland geldt voor nachtkleding het uit 1997 stammende Convenant brandveiligheid nachtkleding. Hierin worden brandveiligheidseisen gesteld aan de ontvlambaarheid van nachtkleding. Verder gelden in Nederland sinds 2008 de Handhavingsafspraken brandveiligheid kleding conform de Warenwet.

Links

Foto's