Frituurpan

Wat is het risico?

Als een frituurpan oververhit raakt, kan de vlam in de pan slaan. Een vervuilde pan vat makkelijker vlam. Als de olie in de pan te heet wordt, bijvoorbeeld omdat de thermostaat kapot is, kan de olie ook vlamvatten.

Welke tips kun je geven?

  • Houd de frituurpan schoon.
  • Blijf bij frituren altijd in de buurt van de pan.
  • Doof een vlam door een passend deksel van je af over de pan te schuiven of door het gebruik van een kooldioxideblusser.
  • Doof het vuur nooit met water vanwege het risico op een steekvlam. Gebruik ook geen blusdeken: met een deken kun je de pan eraf trekken en voor sommige blusdekens is vlam in de pan te heet.
  • Gebruik een frituurpan nooit meer als deze gebreken vertoont, zoals een defecte stekker of kapot snoer.
  • Zet de pan op een stevige ondergrond, en zorg dat niemand over het snoer kan vallen.
  • Sluit een frituurpan nooit aan op een stekkerdoos of verlengsnoer, maar altijd rechtstreeks op het stopcontact.

Foto's