Fonduen en gourmetten

Wat is het risico?

Bij onzorgvuldig gebruik kan fonduen en gourmetten leiden tot brand of brandwonden.

Welke tips kun je geven?

  • Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een niet-brandbaar onderblad met opstaande randen, zoals een dienblad, staat. Zo wordt de tafel niet te heet en vang je gemorste olie op.
  • Gebruik liever geen spiritus, maar een gelbrander.
  • Net als bij gewoon koken kan bij fonduen de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel in de buurt om snel te kunnen reageren.
  • Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren.
  • Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken. Als er iets misgaat, loop je een groot risico op brandwonden.
  • Gebruik geen pannen van aardewerk om te fonduen. Die zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur.
  • Houd kleine kinderen weg bij een fondue- of gourmetstel.
  • Gebruik liever geen tafelkleed, zeker met (kleine) kinderen in de buurt.
    Bron: folder Brandveiligheid ook tijdens feestelijke dagen.

Links

Foto's